Fehér József

előadóművész, közoktatási szakértő

See my work

Életrajz

Az előadóművészet és az oktatás területén szerzett több évtizedes talasztalatra építve Fehér József 1993-ban alapította meg a Fejér megyei Tác községben a Gorsium Zeneiskolát. Ebben az intézményben indult el kísérleti jelleggel a szintetizátor-keyboard tárgy oktatása, amely egyben a könnyűzenei iskolarendszerű képzés bevezetését is jelenti Magyarországon. 1997-ben az intézmény alapító igazgatója, Fehér József szintetizátor-oktatási szakértő a Művelődési és Oktatási Minisztériumtól felkérést kapott a szintetizátor-keyboard tárgy országos tantervi programjának elkészítésére. A program kidolgozásában, lektorálásában több neves művész is közreműködött: Lehotka Gábor (+) orgonaművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Akadémia orgona tanszékének korábbi vezetője, Esze Jenő Köztársasági érdemkereszttel kitüntetett, Lyra-díjas zongoraművész, valamint Balázs Fecó Liszt Ferenc-díjas zeneszerző, előadóművész.

A tantervi programot a Művelődési és Oktatási Miniszter 1998-ban adta ki, amely alapján elindult országosan az elektroakusztikus zenei képzés. Ebben az évben került kiadásra a négy kötetből álló Gorsium Szintetizátor-keyboardiskola is, melynek szerzője Fehér József.

A zeneiskola hamarosan művészeti alapiskolává bővült, és Székesfehérvárra helyezte át székhelyét. Fehér József és a Gorsium Zene- és Művészeti Alapiskola számos országos szintetizátor-keyboard fesztivál, verseny szervezője volt. A növendékek sikeres szerepléseket tudhatnak maguk mögött az ország különféle zenei-, ének- és táncversenyein, grafika és festészet szakos tanulók nemzetközi díjakkal is büszkélkedhetnek.

Az iskola szervezésében, a Roland Intermusica támogatásával valósult meg a száztagú szintetizátor-zenekar Vigadó-beli szereplése is 2000-ben, amely bekerült a Guinnes rekordok könyvébe. A rendezvényen olyan neves előadók léptek fel, mint Presser Gábor (LGT), Esze Jenő, valamint Gömöry Zsolt (Edda), Roy és Ádám.

A Gorsium Zene- és Művészeti Alapiskola növendékei közül az évek során sokan művészeti pályán folytatták tanulmányaikat, illetve hivatásos művészként vagy tanárként tevékenykednek jelenleg is. A Fehér József által vezetett Gorsium Zeneiskola volt a szervezője többek között megyénkben a zenész, előadóművész szakvizsgáknak, valamint a vizsgára való felkészítésre is lehetőséget adott az alkalmazott tantervi program. A vizsgázók az Országos Szórakoztatózenei Központ vizsgabizottsága előtt adhattak számot tudásukról. A sikeres vizsgáról az OSZK szakvizsga bizonyítványt állított ki.

Fehér József alapító, igazgató nevéhez fűződik a szintetizátor-keyboard hangszer akkreditált pedagógus-továbbképzési programjának elkészítése, bevezetése is. Az iskolát fenntartó Gorsium Zeneiskoláért Alapítvány felnőttképző intézményként kiváló előadókkal biztosította a területen oktató pedagógusok továbbképzését.

Fehér József igazgatót művészi, szakmai és pedagógiai munkájáért állami kitüntetésben részesítették, Köztársasági érdemkeresztet, valamint Lyra-díjat vehetett át.

Az alapfokú művészetoktatási intézmények központi programjának átdolgozásakor ismét Fehér József kapta a felkérést a szintetizátor-keyboard hangszer tantervének elkészítésére, átdolgozására. A szakmai munkában részt vett Homoky Viktor közoktatási szakmai szakértő is. A központi tantervekről rendelkező jogszabály alapján így már biztosítva volt a továbbtanulás lehetősége az alapiskolákból a művészeti középiskolákba, billentyűs szakirányban.

Az alapfokú művészeti iskolák országos minősítési bizottságában vezető szakértőként vett részt Fehér József, aki a szintetizátor-keyboard tárgyat oktató iskolák minősítését, ellenőrzését koordinálta, vezette.

A Gorsium Alapfokú Művészeti Iskola az eljárásban Kiválóra minősített művészetoktatási intézmény címet szerzett. Az iskola jelenleg Székesfehérváron, Tácon és Mezőszentgyörgyön működik.

Az alapfokú művészetoktatási intézményt a fenntartó főleg a szülők kérésére 2006-ban szakközépiskolává bővítette, melynek alapítása szintén Fehér József nevéhez fűződik. Az alapiskolában végzett tanulók egy része így a Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban folytathatja tanulmányait. Ezzel a művészeti oktatás folytonossága biztosított számukra. Az érettségi vizsga mellett emelt szintű, államilag elismert OKJ bizonyítványt szerezhetnek szórakoztató zenész, kortárs-, modern táncos, grafikus és fotográfus tanszakokon.

Mindkét művészetoktatási intézmény megőrizte az alapító szellemiségét. Az iskolákban tanító pedagógusok kivétel nélkül elismert szakemberek. A művésztanárok nemcsak elméleti tudásukat bizonyítják a diákok előtt, gyakorlati munkásságuk, eredményeik is példaértékűek.

Kapcsolat

Gorsium Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola

8000 Székesfehérvár, Farkasvermi u. 40.

Telefon: +36 20 947-6639

A feltüntetett adatok, elérhetőségek reklámcélú felhasználása tilos!